Bilancia zimnej sezóny 2019/2020

Zimnú sezónu 2019/2020 môžme stručne zhodnotiť ako relatívne krátku a pomerne pokojnú. V porovnaní s 5-ročným kĺzavým priemerom bola o 15% kratšia a riešili sme o 41% menej úrazov. Tieto čísla sú dôsledkom slabej zimy, ktorá bola chudobná na snehovú nádielku a navyše aj predčasne ukončená kvôli prichádzajúcej epidémii koronavírusu. Úrazov sme mali menej vďaka rôznym faktorom, spomedzi ktorých najviac zavážila nižšia návštevnosť lyžiarskeho strediska a pomalý kašovitý sneh, ktorý má v porovnaní s tvrdým a rýchlym povrchom mierne protektívne účinky.

Rozdelenie úrazov podľa závažnosti ostalo približne rovnaké. Približne 12% podiel na celkovom množstve predstavovali ťažké úrazy, pri ktorých sa predpokladá chirurgická intervencia a rekonvalescencia na úrovni niekoľkých týždňov. Zvyšok boli úrazy ľahké. Vrtuľník sme nemuseli privolať ani raz.

Výber zo štatistík IKAR v zimnej sezóne 2019/2020:

Počet dní v službe 69
Počet zásahov 65
Počet úrazov na zjazdových tratiach 61
Počet zásahov v horách 1
Počet neúrazových stavov 3
Počet nasadených záchranárov 94
Počet hodín v službe 1766

Záchranári HS-VF ďakujú za priazeň a podporu, prajú všetkým pevné zdravie a veľa trpezlivosti pri zvládaní epidémie COVID-19. Veríme, že aj vďaka kolektívnej disciplíne sa všetci v plnom zdraví zanedlho stretneme v letných horách 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *