Plaketa na chate

Poďakovanie záchranárom za obetavú prácu

Klub seniorov Horskej služby Veľká Fatra – Martin pri príležitosti 65.výročia existencie záchrannej základne na Martinských holiach pre oblasť Horskej služby Veľká Fatra umiestnil na chate na Martinských holiach pamätnú plaketu.

Celoštátna organizácia Horskej služby vznikla 1.decembra 1954. V tomto období sa formovala aj záchranná zložka pre oblasť Veľká Fatra, ktorá pokrývala Veľkú Fatru, Kremnické vrchy a Lúčanskú Malú Fatru. Vznikli stanice Horskej služby na chate na Martinských holiach a na chate pod Borišovom. Od roku 1957 pribudli k Martinským holiam oznamovacie stanice na Malinom Brde, Donovaloch, Králikoch a na Skalke. Sídlo oblasti bolo vytvorené na Donovaloch, kde bol v roku 1966 sprevádzkovaný dom Horskej služby. V roku 1974 bola odovzdaná do užívania aj záchranná stanica na Martinských holiach. Počas celej histórie existencie organizovanej horskej záchrany v oblasti Veľká Fatra priložilo ruky k dielu množstvo chlapov ako dobrovoľných vyškolených záchranárov, členov Horskej služby.

„Umiestnením pamätnej tabule chceme vysloviť vďaku každému z radov členskej základne, bez ohľadu na vek, či dĺžku pôsobenia za všetko, čo vykonali v prospech tých, ktorých postihlo v našich horách neštastie a potrebovali pomoc. Poďakovanie patrí aj za tisíce hodín venovaných preventívnej práci v prospech návštevníkov našich hôr. Všetko to nemalo za cieľ nič iné, iba bezpečnosť ľudí na horách,“ povedal Viktor Horanský z Klubu seniorov Veľká Fatra – Martin.

Poznámka admina #1: Článok s identickým textom vyšiel v tlačenej verzii časopisu My Turčianske noviny, no. 36, 8.9.2020. Sken originálu prikladám TU

Poznámka admina #2: Elektronická verzia článku na My Turiec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *