22.celoslovenské stretnutie seniorov Horskej služby, 16.-17.9.2020

22. celoslovenské stretnutie seniorov Horskej služby sa uskutočnilo v dňoch 16.-17.9.2020 na pozvanie oblasti Nízke Tatry-juh v Telgárte. Za KS HS Veľká Fatra Martin sa zúčastnili: Orlický, Beňo, Slafkovský, Hoffmann, Fulmek, Štubňa, Telgarský, Šlepec, Richter, Tisaj, Beláček, Horanský.

Vyrazili sme z Vrútok vlakom do Popradu, kde nás naložili spolu s kamarátmi z iných oblastí do autobusov a previezli cez Vernár popri prameni Hrona do Telgártu, kde sme mali zázemie – ubytovanie aj stravovanie v hoteli Telgárt. Po ubytovaní prebehlo zahájenie stretnutia a spoločný obed, po ktorom sme opať nasadli do autobusov smer Šumiac – Kráľová hoľa. Na autobusy vybavili chlapci naozaj mimoriadnu povolenku /zrejme už neopakovateľnú/ a po hodine a štvrť od Šumiacu nás vyložili v nadmorskej výške 1946 m priamo pri vysielači na Kráľovej holi. Tam sme si okrem spoločného foto aj zaspievali „Na Kráľovej holi stojí strom zelený“ a mali aj dostatok času na porozprávanie s kamarátmi, či krátku prechádzku po hrebeni Nízkych Tatier. Po návrate na základňu v hoteli Telgárt pri spoločnej večeri prebehol aj krst knihy nášho kolegu Milana Mikláša s tematikou „Hory sú našim osudom“ a názvom TATRA MATRA FATRA. Každý z účastníkov stretnutie publikáciu obdržal aj podpisom autora, takže ju nemusím bližšie predstavovať. Vyberám len jedno motto autora „Keď si mladý a silný hybaj na Tatry. Ak si v strednom veku hybaj si merať sily do Fatry. Na starosť? Hybaj do Matry. Z nej zíď úplne dolu. Vykúp sa. Zohrej zboľavené kosti v termálnych vodách v teplom kraji„.

Večerné hodiny sme využili na spoločenské posedenie s rozhovory s kamarátmi, aj pri ľudovej hudbe. Druhý deň ráno sme sa vybrali autobusmi na Muránsku planinu. Z parkoviska na Veľkej lúke sme pokračovali na Muránsky hrad – tretie najvyššie položené hradisko na Slovensku. Pekná prechádzka na miesto s naozaj silným nábojom „Genius Loci“, zase kus histórie Slovenska. Po návrate do Telgártu a spoločnom obede bola odovzdaná štafeta organizátorom stretnutia v roku 2021 – oblasť Kysuce.

Horám zdar!
Viktor Michal Horanský

Poznámka admina: O akcii informoval aj poľský web Ratownictwo gorskie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *