Nočná záchranná akcia pod Svrčinníkom

V sobotu 21.11.2020 vo večerných hodinách bola Horská služba Veľká Fatra požiadaná dispečerom HZS o súčinnosť na rozbiehajúcej sa záchrannej akcii v Kremnických vrchoch.

O pomoc požiadala priateľka 36 ročného Slováka, ktorý počas zostupu z vrcholu Svrčinník opustil značený chodník a v exponovanom teréne spadol z výšky cca 15 m. Nehodu telefonicky oznámil priateľke, ale ďalšie snahy záchranárov o kontakt so zraneným a upresnenie polohy skončili neúspechom.

Do exponového terénu vyrazilo spolu 27 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov z rôznych oblastí (z toho 10 záchranárov HS-VF). S postupujúcim časom teplota rýchlo klesala pod bod mrazu a bolo zrejmé, že šanca na úspech závisí predovšetkým od rýchlej lokalizácie miesta úrazu.

Hľadaného muža našiel jeho kamarát, ochranár, ktorý dobre poznal oblasť a predpokladal, kadiaľ sa mohol pohybovať. Na miesto sa krátko potom s využitím lanovej techniky dostali horskí záchranári, ktorí ho našli vo veľmi vážnom stave s podozrením na hypotermiu a polytraumu.

Po poskytnutí neodkladnej predlekárskej starostlivosti a podaní intravenóznej liečby bol zahájený pozemný transport s využitím lanovej techniky smerom na Kordíky. Tu bol pacient krátko po polnoci odovzdaný privolanej posádke RLP.

Viac informácií na portáli HZS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *