Obnova mostíkov na Ferrate HZS

Z Ferraty HZS sa pomaly stáva teenager, onedlho oslávi svoje desiate narodeniny. Počas prvej dekády jej existencie sa ukázalo, že to bol zmysluplný projekt, ktorý nadchol ľudí z blízka aj ďaleka. Za tento čas sa však odkryli aj jej slabé miesta, medzi ktoré jednoznačne patria drevené mostíky, po ktorých návštevníci na viacerých miestach križujú koryto potoka. Vysoká vlhkosť, veľký jarný prietok a množstvo snehu v rokline spôsobili, že ich povrch sa stal klzký a technický stav nevyhovujúci.

Preto sme v máji 2022 zareagovali na výzvu Žilinského samosprávneho kraja a uspeli sme s našou žiadosťou o participatívnu dotáciu na výmenu drevených mostíkov za mostíky z pozinkovanej ocele. Pridelenie dotácie bolo podmienené záujmom verejnosti a my sa chceme aj touto cestou poďakovať, že ste náš projekt v SMS hlasovaní masívne podporili.

Z dotácie ŽSK, z našich vlastných prostriedkov a prostriedkov iných darcov boli vyrobené spolu 4 mostíky v celkovej sume cca 5200 Eur, ktoré sme spolu s kolegami z HZS v sobotu 22.10.2022 osadili na ich trvalé miesto.

V blízkosti stanovišťa číslo 4, kde trasa prechádza do svojej exponovanej skalnatej časti, bol dokončený nový prístrešok. Je to miesto, na ktorom si budú môcť návštevníci pohodlne obliecť ferratovú výstroj (t.j. minimálne sedací úväz s tlmičom pádu a vhodnú horolezeckú prilbu) a kde si môžu oddýchnuť.

Dúfame, že vám mostíky budú bezpečne slúžiť ďalších niekoľko desiatok rokov a že Ferrata HZS bude pre všetkých návštevníkov aj vďaka tejto inovácii bezpečnejším miestom na čerpanie nových síl.

Výmenu mostíkov finančne podporil Žilinský samosprávny kraj.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *