Záchranná akcia v Malej Šindolnej, 10.2.2023

Dňa 10.2.2023 podvečer prijali službukonajúci záchranári v stredisku Snowland Valčianska dolina žiadosť o pomoc pre troch turistov českej národnosti.

Jedna dospelá žena a dve deti sa dopoludnia vyviezli lanovkou na Valčiansku Javorinu, odkiaľ pokračovali hrebeňom na Hnilickú Kýčeru. Brodili sa hlbokým prachovým snehom bez adekvátnej výstroje a neskôr stratili aj žlto značenú trasu. Napriek tomu pokračovali vo výstupe, až kým vyčerpaní a podchladení požiadali o pomoc na jednej zo zvážnic nad Malou Šindolnou dolinou.

Na pomoc im vyrazil záchranár HS-VF a vodič snežného skútra, ktorí ich našli podľa stôp v snehu a zaslaných GPS súradníc. Po úvodnom zateplení, podaní horúceho čaju a sladkostí boli najprv deti a neskôr aj dospelá osoba sústavou zvážnic transportovaní do ošetrovne v lyžiarskom stredisku. Dospelá osoba si nevyžadovala špeciálnu starostlivosť, deti boli premrznuté, vyčerpané, mokré a v úvodných štádiách podchladenia.

Po podaní teplého čaju, čokolády a pomalého zohriatia akrálnych častí na bežnú teplotu odišli do ubytovacieho zariadenia v stredisku.

Horská služba Veľká Fatra chráni vaše zdravie aj vďaka finančnej podpore Nadácie SPP

One comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *